Steeds minder mensen betalen met cash

news

Nederlanders hebben opnieuw minder met cash betaald vergeleken met het jaar ervoor. Dat komt onder meer door de opmars van contactloos betalen.

Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. In 2018 betaalden consumenten in Nederland 37 procent van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke met contant geld en 63 procent met hun pinpas terwijl zij in 2017 41 procent van hun aankopen contant afrekenden. Voor onderlinge betalingen gebruiken consumenten nog wel overwegend contant geld, maar ook daar is een dalende trend zichtbaar, van 67 procent in 2017 naar 59 procent in 2018.

"Het toegenomen gebruik van de pinpas komt mede doordat consumenten op steeds meer locaties, zoals in de horeca en op de markt, kleine bedragen contactloos betalen met hun pinpas. De stijging van pinnen is het sterkst bij bedragen tot EUR 5, terwijl er nauwelijks verandering is bij bedragen vanaf EUR 50", aldus DNB.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral jongvolwassenen (19-24 jaar) het minst met contant geld betalen. Bij ouderen neemt contactloos betalen flink toe: 75-plussers deden in 2017 9 procent van hun betalingen contactloos, dit is bijna verdubbeld naar 17 procent.

Pinapparaat

Wilt u met uw zaak ook inspelen op de toenemende populariteit van contactloos betalen? Bekijk hier alle betaalautomaten met ondersteuning van contactloos betalen. Vergelijk het eenvoudig via Checkout.nl en koop of huur de automaat direct!

Foto: ING

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.