Eind 2022 aan de meeste Nederlandse kassa's ook betalen met debitkaarten van Visa en Mastercard

news

In veel Nederlandse winkels kun je momenteel alleen betalen met een betaalpas van Maestro of V PAY. Klanten met kaarten van Debit Mastercard en Visa Debit kunnen daar alleen contant betalen. Nederland wordt daarmee steeds meer een uitzondering in Europa. Elders in Europa kunnen klanten meestal wel pinnen met deze debitkaarten van Visa en Mastercard.

Regelmatig krijgen ook Nederlandse toonbankinstellingen klanten die willen pinnen met een kaart van Debit Mastercard of Visa Debit. Meestal zijn dat klanten uit het buitenland maar ook Nederlandse klanten die bankieren bij een nieuwe online bank zoals Bunq, N26 of Revolut.

Steeds vaker krijgen Nederlandse winkeliers klanten uit met name Duitsland en België die niet kunnen pinnen met hun kaarten van Visa en Mastercard. Die moeten dan terugvallen op contant geld.

Onder leiding van Betaalvereniging Nederland is met Mastercard, Visa, banken en betaalinstellingen een project opgezet om de  acceptatie van Debit Mastercard en Visa Debit in Nederland in goede banen te leiden.

De Nederlandse banken en betaalinstellingen hun processen en systemen aanpassen zodat ondernemers kaarten van Debit Mastercard en Visa Debit flexibel kunnen accepteren. Ze bieden de mogelijkheid om bestaande contracten voor Maestro en V PAY om te zetten of aan te vullen voor de acceptatie van andere kaartsoorten, waaronder met name Visa Debit en Debit Mastercard.

Gijs Boudewijn, directeur van Betaalvereniging Nederland: "Wij verwachten dat je eind volgend jaar bij de meeste Nederlandse kassa's met kaarten van Debit Mastercard en Visa Debit kunt betalen, net als in de landen om ons heen. Dat is een goede ontwikkeling. Winkeliers die deze debitkaarten accepteren hoeven dan een groeiend aantal klanten niet eerst langs een geldautomaat te sturen voordat ze kunnen afrekenen. Vooral buitenlanders, ook uit onze buurlanden, hebben zo’n kaart van Visa Debit of Debit Mastercard op zak en steeds meer Nederlanders krijgen die ook."

Banken en betaalinstellingen zullen ondernemers die de debitkaarten van Visa en Mastercard nog niet accepteren, het komende jaar benaderen met voorstellen om die typen debitkaarten wel te accepteren. In principe hoeven ondernemers hun terminal niet te vervangen, tenzij ze een oude terminal hebben waar geen updates op plaats kunnen vinden. 

De Betaalvereniging zal zorgen voor promotiemateriaal waarmee ondernemers kunnen laten zien kaartsoorten ze accepteren.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.