Er wordt steeds vaker afgerekend met een telefoon of smartwatch

news

In een winkel of in de horeca afrekenen door je pinpas in het apparaat te steken, is op zijn retour. Er wordt steeds vaker betaald met een telefoon of smartwatch. Pinnen is nog wel goed voor de meeste zogeheten contactloze betalingen.

Volgens de betaalvereniging hebben de nieuwe manieren van afrekenen een boost gekregen doordat banken Apple Pay en Google Pay hebben omarmd. Daardoor kun je ook makkelijk op andere manieren afrekenen dan alleen met pinnen.

"Een aantal banken bieden hun klanten ook de mogelijkheid om contactloos te betalen met een passieve wearable", zegt Betaalvereniging.Denk daarbij aan ringen of armbanden met een ingebouwde chip.

In juni werd op de "ouderwetsere" manier van betalen met de pinpas op achterstand gezet. In die maand werd 15 procent van de pinbetalingen via een smartphone of smartwatch gedaan en nog maar 14 procent door je pinpas erin te steken. Verreweg de meeste betalingen vinden plaats door de pinpas tegen het pinapparaat te houden.

Pinnen, betalen bij een fysieke kassa, is sinds mei logischerwijs weer in opmars. Betaalvereniging Nederland spreekt van een "overtuigend stijgende lijn". Het aantal betalingen aan de kassa's is niet alleen groter dan in de vergelijkbare maand in coronajaar 2020, maar ook groter dan in 2019.

Zo werd in juli 467 miljoen keer bij een pinapparaat afgerekend. Een jaar eerder gebeurde dat 451 miljoen maal en in 2019 nog 396 miljoen keer.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.