Geldigheidsdatum voor Maestro bankpassen komt eraan... Wat nu?

news

Vanaf half 2023 stopt Mastercard met het uitgeven betaalpassen van het merk Maestro. Op veel bankpassen in Nederland staat dit merk. Wat merkt u hier als ondernemer van en wat moet u doen?

In Nederland hebben de meeste mensen een Maestro-betaalpas van Mastercard of een V PAY-betaalpas van Visa. Met de systemen achter deze merken kun je ‘pinbetalingen’ doen. De betaalpassen met het Maestro en V PAY logo erop die nu in de omloop zijn, worden de komende jaren vervangen door de nieuwe kaarten van de merken Debit Mastercard of Visa Debit.

 

Waarom dit is?

Het is voor Nederlanders vaak lastig om in winkels buiten Europa een betaling te kunnen doen. En met een Maestro of V PAY betaalpas is het niet mogelijk om online te betalen. Buitenlandse klanten hebben vaak een kaart van Debit Mastercard of Visa Debit op zak. Zij kunnen daar op hun beurt in veel Nederlandse winkels niet mee betalen. Tijd voor een uniform internationaal systeem!

Hoe gaat het te werk?

Om dit gat in internationale betalingen te dichten geeft Mastercard vanaf half 2023 geen nieuwe Maestro betaalpassen meer uit. Maar geen zorg! U en uw klanten kunnen de huidige Maestro betaalpas gewoon blijven gebruiken tot het eind van de termijn die op de kaart staat. Heeft u straks een nieuwe betaalpas nodig, bijvoorbeeld omdat de geldigheidsdatum is verstreken? Dan wordt dat vanaf volgend jaar een kaart van Visa Debit of Debit Mastercard.

Wat moet u doen?

Betaalautomaten in winkels accepteren nu vaak alleen Maestro en V PAY. Winkeliers moeten hun betaalautomaten aan laten passen om ook kaarten van Debit Mastercard en Visa Debit te kunnen accepteren. Meestal gebeurt dit via een automatische update van de software. Dit moet eind 2022 geregeld zijn. Betalen met een Maestro- of V PAY-betaalpas blijft daarnaast gewoon mogelijk.

Op dit moment is het al mogelijk om te betalen met Debit Mastercard Debit of Visa Debit op plekken waar u met een creditcard van Mastercard of Visa kunt betalen. Geldautomaten zijn meestal ook al geschikt voor opnames met verschillende soorten kaarten. Winkels waar klanten nog niet kunnen betalen met creditcards, kunnen het komende jaar overeenkomsten sluiten met hun bank of pindienstverlener, zodat hun klanten alsnog met de nieuwe betaalpassen kunnen afrekenen. Winkeliers hoeven daarvoor hun betaalautomaten niet te vervangen. Alle gangbare bestaande automaten hebben alleen een simpele software-aanpassing nodig. Daar merk je als winkelier bijna niks van.

Mocht je een ouder pinsysteem hebben, dan kan het zo zijn dat je deze moet vervangen om  de juiste software op te kunnen draaien. Kijk in deze lijst of dat nodig is.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.