Het project Debit Card Acceptatie en jouw onderneming.

news

In 1991 lanceerde Mastercard zijn Maestro debitkaart- ofwel pinpasmerk: Maestro. Dit was het eerste pinnetwerk waarmee je veilige toegang tot je geld had, waar je ook was. Het was een groot succes! Wereldwijd zijn er nu meer dan 400 miljoen kaarten met een Maestro logo in omloop. Daarnaast startte Visa in 2005 met een concurrerende dienst: V-PAY. Op alle Nederlandse (en veel Europese) passen staat nu één van deze logo’s.

Maar er is veel veranderd in de afgelopen jaren. De digitale wereld is steeds belangrijker geworden in ons leven. We leren, werken, zien onze vrienden en betalen tegenwoordig allemaal online. Bedrijven van iedere omvang - zelfs de kleinste - hebben op dit moment webshops en online betalingsmogelijkheden.

e-commerce haalt fysiek winkelen in

Hierdoor groeit de e-commerce veel sneller dan de verkoop in fysieke winkels. Het is dus hoogste tijd om die Maestro en V PAY kaarten te upgraden. Deze kaarten zijn namelijk vooral ontworpen voor een fysieke wereld en kunnen niet worden gebruikt voor e-commercebetalingen. Wat hierachter steekt is een behoorlijk technisch verhaal, maar de meeste mensen zullen het volgende herkennen: Om een auto te huren of in het buitenland ter plekke een hotelkamer of vliegticket te boeken, heb je een creditkaart nodig. Dat lukt niet met iDEAL. En buitenlandse toeristen hebben nogal eens problemen met pasbetalingen in Nederlandse winkels. Zij kunnen niet met hun kaarten terecht bij onze pinautomaten en moeten dan cash afrekenen. Dit soort issues zijn straks verleden tijd!

Project Debit Card Acceptatie

Vanaf 2023 beginnen banken en andere instanties die kaarten uitgeven namelijk met het vervangen van verlopen of verloren Maestro en V PAY kaarten. Daarvoor in de plaats komen Debit Mastercard of Visa Debit kaarten. Debit Mastercard of Visa Debit worden buiten Nederland op veel meer plaatsen dan Maestro geaccepteerd. En een kaart van Debit Mastercard of Visa Debit kan wel worden gebruikt als garantie om reisboekingen te maken, net als met een creditcard.

Consumenten merken niets van deze overgang. Zij krijgen automatisch een nieuwe pas toegestuurd en kunnen deze gebruiken zoals ze dat gewend waren.

Consequenties voor fysieke winkels

Maar wat zijn de consequenties voor fysieke winkels? Grote kans dat u ook niets merkt van de overgang. De leverancier van uw betaalautomaat zorgt namelijk voor de update van uw betalingssysteem, als dat nodig is. Meestal kan die update op afstand worden gedaan. Heeft u een wat ouder systeem? Dan is het mogelijk dat de software op uw betaalautomaat op locatie moet worden bijgewerkt. Daarvoor komt er iemand langs. Heeft u een echt oud systeem? Dan kan het zijn dat de update van de betalingssoftware niet meer op uw betalingsautomaat kan draaien. In dat geval heeft u nieuwe apparatuur nodig zodat klanten met Visa Debit en Debit Mastercard kunnen betalen. Hou Checkout.nl in de gaten voor het actuele aanbod en meer informatie over de pinapparaten die niet meer werken na 1 juli 2023.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.