Moet ik wachten tot 2023 voor het accepteren van Debit Mastercard of Visa Debit?

news

Vanaf midden 2023 worden er geen betaalpassen van de merken Maestro (van Mastercard) meer uitgegeven. Nederlandse banken beginnen daarom binnenkort om nieuwe bankpasjes van de merken Debit Mastercard en Visa Debit aan hun klanten te verstrekken. Deze nieuwe passen maken het ons straks gemakkelijker om online en buiten Europa te betalen. Visa Debit en Debit Mastercard worden namelijk overal geaccepteerd waar je ook met creditkaarten kunt betalen. Passen van Maestro en V PAY blijven wel nog geldig en te gebruiken tot de geldigheidsdatum op de kaart, maar er zullen dus steeds meer mensen met zo’n nieuwe debitkaart aan uw kassa verschijnen.

 

Morgen al debitcards accepteren?

Een vraag van veel ondernemers is: kan ik dan niet morgen al zorgen dat mijn klanten met Debit Mastercard en Visa Debit kunnen betalen? Helaas gaat u daar niet helemaal zelf over, maar u kunt wel al voorzorgsmaatregelen treffen. Bij Nederlandse kassa’s waar Visa of Mastercard creditkaarten worden geaccepteerd, is het al mogelijk om met de Debit-variant van deze merken te betalen. Als u creditcards accepteert, bent u namelijk al voorbereid op 'volledige acceptatie' van alle kaartsoorten. Kunnen uw klanten nog niet met een creditkaart betalen, dan kunt u bij uw bank een overeenkomst afsluiten voor Debit Mastercard en Visa Debit, meestal aangevuld met creditkaarten. Aan uw kant heeft u dan het werk gedaan. En het mooie is; u gaat per debitkaarttransactie voorlopig niet meer betalen. Het tarief voor debitkaarten Debit Mastercard en Visa Debit blijft de komende tijd bij de meeste aanbieders gelijk aan dat voor Maestro of en V PAY betalingen.

De banken aan zet

Bij het nieuwe contract hoort een software update die ervoor zorgt dat uw betaalautomaat straks onderscheid kan maken tussen betalingen met creditkaart of debitkaart. De leverancier van uw betaalautomaat kan dit meestal op afstand voor u doen. Kijk in dit overzicht  wanneer de update is gepland (of als is gedaan) volgens uw leverancier. Dan weet u ook precies vanaf wanneer mensen bij u met hun Debit Mastercard en Visa Debit kunnen betalen.

Voor eind dit jaar over

Naar verwachting zijn bijna alle winkeliers en andere ondernemers in Nederland aan het einde van 2022 klaar om betaalpassen van Visa Debit en Debit Mastercard te accepteren. U kunt, wanneer u zover bent, met stickers en borden aan uw voordeur en kassa’s aangeven dat uw klanten daarmee kunnen betalen. Die materialen zijn binnenkort te bestellen op de website PIN.NL. ”Pinnen, ja graag!” met de logo’s van Mastercard en Visa.  

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.