Project Debit Card Acceptatie (DCA): Zijn er extra kosten voor mijn bedrijf?

news

Mastercard en Visa gaan stoppen met Maestro en V PAY. Daarvoor komen Debit Mastercard en Visa Debit in de plaats. Deze producten liggen in het verlengde van de creditcardbetalingen zoals we die nu al kennen. Leuk, hoor ik u denken, dat er voor elke ondernemer bepaald wordt dat deze producten afgenomen moeten worden! En die gedachtegang is begrijpelijk. Een zekere dwang zit er namelijk wel in het besluit van Mastercard en Visa om te stoppen met Maestro en V PAY. Nu móét elke ondernemer over op de nieuwe kaarten.

Gelukkig heeft de operatie voor u als ondernemer (en als consument) weinig impact. De techniek wordt achter de schermen in orde gemaakt en de nieuwe betaalpassen vallen vanzelf op de mat van iedere pashouder. Maar zijn er ook kosten verbonden aan de overstap? Dat is de grote vraag. Het korte antwoord is: doorgaans niet.

Kosten per transactie hetzelfde

Wanneer Debit Mastercard en Visa Debit op uw automaat zijn geactiveerd, zijn bij de meeste betaaldienstverleners de tarieven hetzelfde als bij de acceptatie van Maestro en V PAY. Dus als een kaarthouder bij u betaalt met een Debit Mastercard of Visa Debit, betaalt u hetzelfde tarief als bij een Maestro of V PAY transactie. Veel nieuwe contracten bieden echter de mogelijkheid om uw klanten ook met een creditkaart te laten betalen. En daar betaalt u ook per transactie voor. Die tarieven liggen vaak wat hoger dan bij pin- of debitkaart-betalingen, maar wat u niet gebruikt kost u niets extra.

Oude machine vervangen

De enige eventuele extra kosten kunnen aan de betaalautomaat zelf kleven. Wanneer u een oudere betaalautomaat heeft die op 1 januari 2022 de uiterste gebruiksdatum heeft overschreden, moet die helaas vervangen worden. Automaten van die leeftijd (ongeveer 10 procent van alle terminals), kunnen helaas niet geüpgraded worden. Het gaat om de volgende typen betaalautomaten die vervangen moeten worden: 

  • Vx570-Vx820
  • Vx570 /Vx810
  • Vx670
  • VX825 ITS
  • OPP-B50
  • OPP-C60
  • OPM-C60
  • OMNI2250
  • OMNI3750

Dit zijn vooral CCV-automaten. CCV doet sinds eind vorig jaar aanbiedingen voor vervanging. Daar kunt u informeren wat hun aanbod voor u is.

Nee verkopen

Het voordeel van dit alles (want ondanks het ‘gedoe’ is er een voordeel) is dat u straks geen klanten meer hoeft te weigeren omwille van hun betaalkaart. Niet-Europese toeristen kunnen voortaan ook gewoon bij u in de winkel betalen met hun debit- of creditkaart van Visa of Mastercard. En online betalingen met een debitkaart zijn in de toekomst ook mogelijk. Dit alles is uiteraard heel gunstig voor uw kassa.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.