Voor wie is project Debit Card Acceptatie (DCA) belangrijk en waarom?

news

Om het internationale betalingsverkeer makkelijker te maken voor consumenten én ondernemers gaat het systeem achter de Maestro en V PAY pinpassen op de schop. In plaats daarvan krijgt iedereen in Nederland vanaf 2023 een bankpas met het merk Visa Debit of Debit Mastercard. Het systeem achter deze kaartbetalingen lijkt meer op die van een creditcard en maakt onder andere online aankopen doen gemakkelijker. Ook maakt het betaalautomaten in winkels toegankelijker voor buitenlandse toeristen. En dat is fijn voor uw onderneming: meer mensen kunnen hun betaling doen bij u op locatie. 

Grootschalige omslag

Om dit voor elkaar te krijgen starten banken en andere pas-uitgevende organisaties dit jaar aan een omvangrijk project: Iedereen in Nederland moet op termijn een nieuwe betaalpas krijgen. En niet alleen consumenten en banken krijgen te maken met deze wissel in passen en systemen. Uiteraard raakt het ook de ondernemers die online of offline pasbetalingen accepteren. Uw systeem moet klaar gemaakt worden voor de toekomst!

Hoe gaan we dat doen?

Banken en betaalinstellingen zullen ondernemers de komende weken zelf benaderen met voorstellen om het nieuwe type debitkaarten te accepteren. Informatie daarover staat bijvoorbeeld op de volgende websites:

Accepteert uw onderneming nu al creditcardbetalingen? Dan is het voor u heel eenvoudig. Uw systeem is al klaar voor de nieuwe debitkaarten. Hier merkt u niets van.


Accepteert u nog geen creditcardbetalingen? Uw bank neemt contact met u op om te kijken welke overeenkomst voor u aantrekkelijk is. Zij zorgen dan dat uw systeem op orde komt.

Ho wacht! Wil ik dit wel?

Het is nogal wat, zo’n verplichting om over te stappen. Mooi zo’n nieuw systeem, maar wat als u het niet wilt overstappen? Hoewel het niet onmiddellijk nodig is om de kaarten van Debit Mastercard en Visa Debit te accepteren, zijn alle handelaren met een betaalterminal vanaf eind 2024 alsnog verplicht om alle deze kaartproducten van Mastercard en Visa te accepteren, onder de ‘Honor All Cards Rule’. Vandaar dat het handig is om op tijd over te stappen en op de hoogte te zijn van wat er speelt binnen het project Debit Card Acceptatie. Zo is de overgang voor u en uw klanten het meest soepel.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.