Waarom is het project DCA gestart?

news

Je kent het wel, je wilt een aankoop doen op een niet-Europese website of je wilt een huurauto of vakantie boeken. En ondanks dat je genoeg hebt gespaard, of je vakantiegeld brandt op je bankrekening, is het niet mogelijk om met iDEAL een aankoop te doen. Nee, je hebt een creditcard nodig voor dit soort aankopen. En andersom is het voor bijvoorbeeld Amerikaanse toeristen, die altijd met een creditcard hun betalingen doen, niet mogelijk om in sommige Nederlandse winkels via een betaalautomaat af te rekenen. Zij moeten eerst cash uit de muur ‘trekken’ voordat ze iets kunnen kopen. Dat moet in een wereld waar we internationaal reizen, werken, kopen en handelen toch anders kunnen? Het antwoord is: Ja! Binnenkort kan dat anders. 

Betalingsverkeer zonder drempels

Om de eerder beschreven hobbels in ons elektronische betalingsverkeer op te lossen hebben Nederlandse kaartuitgevers aangekondigd dat ze vanaf 2023 hun passen van Maestro en V PAY gaan vervangen door nieuwe passen van de merken Debit Mastercard  en Visa Debit. Met deze nieuwe passen kun je betalingen doen via hetzelfde systeem als creditcards. Je nieuwe pinpas is dan ook een geldig middel om garant staat voor een reis. Er verandert dus veel achter de schermen. Maar gelukkig merken consumenten niet zo veel van die veranderinge. Alle al eerder uitgegeven betaalpassen met Maestro en V PAY blijven geldig en bruikbaar tot de geldigheidsdatum die op de kaart staat. En kaarten die verloren of verlopen zijn, worden in de toekomst vervangen door de nieuwe kaarten. 

Operatie acceptatie

Om te kunnen betalen met die kaarten moeten de betaalterminals in onder andere winkels, benzinestations en parkeergarages in Nederland de nieuwe betaalpassen wel kunnen accepteren. Eind van dit jaar moet dat overal in Nederland mogelijk zijn. Hoe dat werkt? Sommige banken nemen contact op met hun zakelijke klanten over de aanpassing van de betaalterminals. In de meeste gevallen wordt de software op afstand en zonder dat iemand het merkt geüpdate. Bekijk hier wanneer voor welk systeem de update gepland staat. In een enkel geval moet een installateur langskomen om op locatie de software te updaten. En in een uiterst geval is de terminal te oud om het nieuwe systeem op te draaien. Vermoedt u dat uw systeem te oud is? Dan kunt u contact opnemen met de leverancier van uw betalingssysteem. Zij zorgen ervoor dat u op tijd mee kan met het nieuwe tijdperk in digitale betalingen.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.