Wat betekent de overgang van Maestro naar mastercard debit voor uw pinapparaat?

news

Mastercard heeft aangekondigd dat er vanaf medio 2023 geen bankpassen van het merk Maestro meer worden uitgegeven. Daarna biedt Mastercard alleen nog nieuwe debitkaarten aan van het merk Debit Mastercard. Alle reeds eerder uitgegeven betaalpassen van Maestro blijven geldig en bruikbaar tot de geldigheidsdatum op de kaart.

De meeste bankpassen in Nederland zijn nu van Maestro. Andere Nederlandse bankpassen zijn van de kaartmerken V PAY en Debit Mastercard.  Individuele banken kunnen besluiten om al eerder te stoppen met het uitgeven van betaalpassen van Maestro of V PAY en over te stappen naar de modernere betaalpassen van Visa Debit of Debit Mastercard.

Met de bankpassen van Maestro en V PAY kunnen pashouders meestal niet online (in webwinkels) betalen of in gewone winkels buiten Europa. Vaak kunnen ze daarmee ook geen huurauto's of vakantiehuisjes boeken, zelfs niet aan de balie van verhuurbedrijven. Met de nieuwere betaalpassen van Visa Debit en Debit Mastercard kan dat wel.

Consumenten hoeven niets te doen

Consumenten zullen niets merken van het besluit van Mastercard. Ze kunnen hun huidige bankpas gewoon blijven gebruiken zoals ze gewend zijn. Hun bank zal hen de komende jaren op enig moment automatisch een nieuwe bankpas toesturen, daar hoeft de kaarthouder zelf helemaal niets voor te doen.

Met een nieuwe betaalpas van een ander merk kunnen bankklanten alles doen wat ze nu al gewend zijn, aangevuld met een paar nieuwe betaalmogelijkheden.Pas op voor fraudeurs en oplichters die ten onrechte beweren dat kaarthouders zelf een nieuwe bankpas moeten aanvragen of zelf iets moet instellen! 

 

Wat betekent dit voor u, als ondernemer

Bij meer dan de helft van alle toonbankinstellingen (winkels) in Nederland kunnen klanten nu al betalen met de nieuwere betaalpassen van Debit Mastercard en Visa Debit. Die winkels hoeven in beginsel niets te doen. Dat geldt alvast voor alle winkels waar klanten met creditkaarten van Mastercard en Visa kunnen betalen.

De overige winkels waar klanten nu alleen met bankpassen van Maestro of V PAY kunnen betalen, moeten het komende jaar zorgen dat hun klanten daar voortaan ook met Visa Debit en Debit Mastercard kunnen betalen. Hun bank of pindienstverlener zal daarvoor vanzelf contact met hen opnemen.

Banken en betaalinstellingen zullen ondernemers die de debitkaarten van Visa en Mastercard nog niet accepteren, het komende jaar zelf benaderen met voorstellen om die typen debitkaarten wel te accepteren.

Uw betaaldienstverlener zal u benaderen met een voorstel voor een nieuw pinapparaat als de huidige niet volstaat. Dat is bij uitstek het moment om zelf ook onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Op Checkout.nl kunt u alle pinautomaten vinden die blijven werken na de wijziging van Maestro naar Mastercard Debit

Kijk voor meer informatie voor ondernemers ook naar de Q&A op de website van de betaalvereniging: https://www.betaalvereniging.nl/veelgestelde-vragen/#faq-subcat-ondernemers-debit-card-acceptance

Bron: https://www.betaalvereniging.nl/betaalproducten-en-diensten/pinnen/project-dca/

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.